Wat doe je als er inbrekers in huis zijn?

Wat doe je als er inbrekers in huis zijn?

Wat doe je als er inbrekers in huis zijn?

Stel je voor dat je lekker ligt te doezelen in je bed en je hoort opeens geluiden in de woonkamer waarbij je direct snapt dat je inbrekers over de vloer hebt. Wat doe je dan? Als je een mobieltje op je nachtkastje hebt liggen, bel je het beste meteen 112. Maar niet iedereen heeft een smartphone bij de hand, dus moet je snel iets improviseren.

 

Geluid maken

Meestal volstaat het om het licht aan te doen of wat lawaai te maken. De inbreker schrikt daar meestal wel van en slaat direct op de vlucht. Een inbreker heeft er namelijk geen enkel belang bij om herkend te worden.

 

Confrontatie

Nu kan het natuurlijk ook gebeuren dat je opeens oog in oog staat met de crimineel. Het beste kun je dan doen wat je gevraagd wordt. Spring beter niet in een vechtmodus. Tenzij je een klerenkast van twee meter lang bent, is het verstandig om rustig te blijven en de dader zo goed mogelijk te observeren. Je kunt dan de politie een perfect beschrijving van de inbreker geven.

 

De inbreker gaat er vandoor 

Bel direct de politie als de inbreker zich uit de voeten heeft gemaakt. Raak zo min mogelijk aan en maak een lijst van wat gestolen is. Hopelijk heb je ergens foto’s van de meest waardevolle spullen in je huis. Zo niet, dan is het lezen van dit artikel een goed moment dat alsnog te doen. Het is hoe dan ook verstandig om waardevolle spullen te registeren.

 

Geen tweede keer

Laat het je geen tweede keer gebeuren dat er in je huis wordt ingebroken. Een huis waar eenmaal is ingebroken loopt een groter risico voor herhaling. Schakel een erkend slotenmaker bedrijf in (een goeie is Slotenmaker Molsberger)om je woning te inspecteren op veiligheid en schaf uitsluitend hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen aan. De kans op een inbraak wordt verminderd met maar liefst 90 procent als je woning is beveiligd volgens het Politiekeurmerk.

 

Buurtpreventie

Samen met je buren kun je er voor zorgen dat de buurt veiliger wordt. Vraag ze bijvoorbeeld op je huis te passen als je een paar dagen weg bent. Zorg met elkaar voor voldoende verlichting in en rond de woningen. Houd de buurt schoon en overzichtelijk. Snoei het overtollige groen en zorg voor een nette tuin. Start een Whatsapp groep met buurtbewoners. Spreek met elkaar af dat berichten in deze groep alleen voor verdachte situaties gebruikt mag worden en niet voor persoonlijke berichten. Maak duidelijk dat je in een buurt woont waar iedereen oplettend is, bijvoorbeeld door middel van raamposters waarop je vermeld dat er aan Whatsapp buurtpreventie in de wijk wordt gedaan.